Seingevers

Dirk Ceulemans

Dirk heeft een graduaat in de Sociale Readaptatiewetenschappen en volgde cursussen aan het HRITCS te Brussel en een cursus lichttechniek bij Tead vzw.
In 1985 kwam hij door een studieopdracht vanuit het HRITCS in contact met Toneellabo Arlecchino in Lier en hij ondersteunt sindsdien het labo lichtgewijs.
Sinds 1996 werkt hij als lichtontwerper en lichtadviseur samen met diverse theatergezelschappen. Vanuit zijn ervaring in de sociale- en theatersector werkte hij als lichtontwerper / technicus mee aan muziektheaterprojecten met maatschappelijk kwetsbaren.
Sinds 1999 trekt hij als lichtontwerper en lichttechnicus rond met De Seine.
Hij vervulde opdrachten als lichtontwerper voor theater-, dans-, musical- en muziektheaterproducties, poppentheater, performance…: Academie voor Muziek, Woord en Dans Lier en Zaventem, Judas Theaterproducties vzw (o.a lichtontwerp voor de musicals ‘The Last Five Years’ en ‘Ganesha’), Fakkelteater, Tweelicht & Zoon, Tg Electra, Theaterkabinet Lilith, Studio Dongo Theaterproducties, Compagnie Mathilda Mattil…

Voor OPENDOEK coachte Dirk al vele groepen aangaande het gericht/creatief gebruik van belichting binnen een voorstelling.
Eveneens geeft Dirk een cursus licht en scenografie-productiebegeleiding aan de regie-opleiding van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Lier.
Met performance-projecten verruimt hij de laatste jaren zijn lichthorizon waarbij hij zich mee op het speelvlak plaatst en er een dialoog ontstaat tussen de techniek en de lichamelijkheid van de spelers.